A „Svéd innovációk Magyarországon” témakörű fotópályázat győztes fotója – készítette: Marosi Bence
Ewa Björling, Svédország kereskedelmi minisztere, a SymbioCity 2013 - Smart City/Okos Város konferencián
Vérmező kerékpáros szerviz- és információs pont átadása, 2013. (Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete; dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes; Szabó József a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója)
Prof. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos és Ő Exc. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete a „Hogyan teremtsünk innovációs ökoszisztémát?” World Café-n, 2014.
Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete és Tarlós István, Budapest főpolgármestere a Lánchíd park átadásán, 2012.
Carl Bildt, Svédország külügyminisztere a Svéd-Magyar Innovációs Fórumon, 2012.
Svéd összefogással és Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával újult meg a IX. kerületi Angyal István park 2014-ben.
Stefan Hult, a Svéd Foglalkoztatási Minisztérium Tervezési Osztályának főigazgatója, Őexc. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete és Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára az "Okos munkahelyek és intelligens életszervezés a jövő nemzedéke számára" című szemináriumon, 2015.

Rólunk

A Swedish-Hungarian Smart Forum, Svédország Nagykövetsége, a Svéd kereskedelmi Kirendeltség, valamint vezető svéd vállalatok által létrehozott platform. 
Célunk, hogy népszerűsítsük és ösztönözzük az innovatív, fenntartható megoldások keresését, a környezettudatos élet- és gondolkodásmódot, valamint az egyenlőségen alapuló, harmonikus és nyitott munkakörnyezet kialakítását.
Ennek keretében 2010 óta biztosítunk hátteret a két ország szakértőinek eszmecseréjére, konferenciák, szemináriumok, world café-k és kötetlen beszélgetések formájában.
A fenntartható városi környezet kialakításának céljából Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködésben innovatív és környezettudatos szemléletben megújítottuk Budapest négy kiemelt pontját. 
Fontos, hogy a jövő generációjával is megismertessük ezt a látásmódot. A diákoknak pályázatok, diáknapok, utazások keretében van lehetőségük közelebbről átélni a svéd vállalatokra jellemző sokszínű, innovatív, közvetlen és együttműködő munkahelyi légkört. 
A Budapesti Műszaki Egyetemen 2016. március 2-án átadandó Svéd Hallgatói Sarok jó példa erre a modern, kreativitásra ösztönző tanulási környezetre.


 
 
 

Hírek

 
 
2016. december 13.
Sweden Hungary Business Guide

Több mint 180 svéd vállalat, az összes főbb gazdasági szektort lefedve, közel 20 000 munkavállalónak biztosít munkahelyet Magyarországon jelenleg.


Kik is ők, milyen befektetéseket ösztönöznek és milyen hatásuk van a magyar gazdaságra?


Team Sweden először térképezte fel átfogóan a svéd üzleti vállalkozások magyarországi jelenlétét és hatásukat a magyar gazdaságra.
Ennek eredménye az az üzleti kalauz, mely egyedülállóan, mindenki számára jól forgatható módon mutatja be a svéd cégek hazai jelenlétét.

A Sweden Hungary Business Guide nemcsak az olyan itthon is közismert, évtizedek óta aktívan jelen lévő cégeket ismerteti, mint a Volvo, Ericsson, IKEA, ABB vagy Electrolux, de számos olyan kis-és közepes vállalkozásról, valamint kedvelt brandről is áttkeintést ad, – mint a Spotify, Skype vagy Minecraft –  melyekről sokan nem tudják, hogy szintén Svédországból származnak. Továbbá az üzleti kalauz érdekes gazdasági statisztikákat tartalmaz, illetve információt a magyar-svéd kereskedelemről.

2016. december 13.

Sweden Hungary Business Guide

Team Sweden először térképezte fel átfogóan a svéd üzleti vállalkozások magyarországi jelenlétét és hatásukat a magyar gazdaságra. Ennek eredménye az az üzleti kalauz, mely egyedülállóan, mindenki számára jól forgatható módon mutatja be a svéd cégek hazai jelenlétét.

 
 
 
 

 
 Innovative Women Workshop 2016. december 5.

Saját hazájuk gazdaságára a svéd nőknek van a legnagyobb befolyása, őket közvetlenül követik a magyarok, megelőzve például a norvég és osztrák nőket – derül ki egy idei felméréséből. A svéd vállalatok Magyarországon is az otthoni mintát követve építik és gondozzák munkatársaik karrierjét. Tapasztalataikat és már bevált gyakorlataikat vitatták meg a Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint vezető svéd vállalatok által szervezett Innovative Women Workshop-on.


A Bisnode nemzetközi cégminősítő által készített kutatásból az is kiderül, hogy minél nagyobb vállalatot vizsgálunk, annál kevesebb nőt látunk a vezetők között. Épp ezért több Magyarországon működő svéd vállalat dolgozott ki átfogó foglalkoztatási programot. A női foglalkoztatás kiemelt fontossággal bír nemzetközi szinten is, hiszen az Európai Unió arra törekszik, hogy 2020-ig a tőzsdén jegyzett európai vállalatok vezetésében 40 százalékot kell elérnie a nők arányának.

„A kormány és a vállalatok közös célja, hogy megkönnyítsék a munkahelyi teendők és a családi élet összeegyeztetését, amely alapvető érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerővel jóval hatékonyabban lehet dolgozni; a munkavállalóknak, mivel családi életük és munkájuk harmonikusabbá, életük kiegyensúlyozottabbá válik; s közvetetten az egész társadalomnak - hiszen a gyarapodó családok és az értékteremtő munka a nemzet két legfontosabb erőforrása. A családbarát szemléletmód mellet fontos, hogy a vállalatok a nőkre teljes értékű munkavállalóként tekintsenek. Éppen ezért meg kívántuk teremteni a választás lehetőségét, hogy az édesanyák eldönthessék, minél hamarabb visszatérnek a munkaerőpiacra vagy pedig otthon maradnak gyermekükkel akár annak hároméves koráig.” – mondta Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, Nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A fent említett kutatás 10 országot vizsgált az alapján, hogy az adott országban élő és céget vezető nők milyen befolyással vannak hazájuk gazdaságára. A cég által létrehozott index alapján átlag felett sorban Svédország, Magyarország, Ausztria, Lengyelország és Szerbia teljesített. Átlag alatt rangsorolta Norvégiát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot és Szlovéniát. 

Őexc. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete.a sajtótájékoztatón egy ismert svéd mondást említett: “kvinnor kan”, melyet magyarra úgy fordíthatunk, hogy “a nők meg tudják csinálni”. „Meg vagyok győződve arról, hogy nem lehet teljes értékű egy olyan társadalom, melynek működésében a nők nem vesznek részt száz százalékban.” – tette hozzá a Nagykövet Úr.

Jó példával járnak elől

Svédországban a legtöbb vállalat a nemek közötti esélykiegyenlítésre törekedve igyekszik a nőket nagyobb arányban foglalkoztatni a magasabb pozíciókban is.

„A sokszínűséget világszerte az innováció egyik elemének tekintik, amiben a nőknek is nagy szerepe van. Az Ericsson vállalása, hogy 2020-ra minden harmadik munkatársunk hölgy lesz a vállalat vezetői szintjein is. Számos kezdeményezésben veszünk részt, így például a Lányok Napjában, de szervezünk lányoknak szóló programozói táborokat és diáknapokat valamint speciálisan nőknek szóló workshopokkal, tréningekkel segítjük a nálunk foglalkoztatott hölgyeket, hogy teljes és sikeres karrier utat járjanak be. Ennek is köszönhetjük, hogy idén mi lettünk az egyik legjobb női munkahely Magyarországon.” – mondta Dibuz Sarolta, Főosztályvezető, K+F Központ Budapest, Ericsson Magyarország.

Egyre több hazai és nemzetközi fórumon foglalkoznak a nők helyzetével, várhatóan a jövőben a hölgyek szerepe tovább fog nőni a cégvezetésben. Ahhoz, hogy a vállalatok elinduljanak ezen az úton, olyan fontos kérdésekre kell megtalálni a választ, mint hogy hogyan tud a vállalat abból profitálni, hogy női vezetőt alkalmaz. A közép- és felső vezetői szinten alkalmazott nők munkában elért sikerei másoknak is példát mutathatnak, amivel így tovább bővíthető a hölgyek száma más pozíciókban is az adott cégben.

„A Sigma Technology Magyarország Kft. mérnöki szolgáltatásokat nyújt nemzetközi K+F vállalatok számára. IT középvállalatként azt gondolom, egyedülállóak vagyunk abban, hogy a felső vezetés kétharmada jelenleg is nőkből áll, és a tágabb értelemben vett menedzsmentpozíciók felét szintén nők töltik be a vállalatnál. Mindez nem valamiféle pozitív diszkrimináció következménye: csak a teljesítményt értékeljük és ismerjük el most is, és a jövőben is. Sosem törekedtünk „ideális” arányokra a nemek között, mégis sokatmondó, hogy a világ 11 országában jelen lévő Sigma csoportban így is 35% a női munkavállalók aránya”  – mondta Nagy György, a Sigma Technology Kft. Ügyvezető Igazgatója.

Dr.Kaszás-Korén Andrea, az Autoliv Kft. HR vezetője szerint „a nők foglalkoztatását érintően a munkaerő-piacon ki nem használt tartalékról van szó. Hiszek abban, hogy a legjobb üzleti eredményeket kiegyensúlyozott munkavállalók tudják nyújtani hatékony munkavégzésük és lojalitásuk révén, amely alacsonyabb fluktuációt és a munkaadói márka javulását is eredményezi. A családbarát szemléletben élenjáró szervezeteknél a releváns intézkedések (el)ismertté teszik a vállalatot, a worklife balance kérdés kiemelten fontos, és a munkavállalók ezt kedvezően értékelik. Mindez a vezetők elkötelezett támogatása nélkül nem valósul meg.
Az Autoliv Kft-nél különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a különböző vezetői pozíciók betöltése során a kompetencia-alapú, nemsemleges megközelítés érvényesüljön; és kiemelt figyelmet szentelünk arra, hogy a női dolgozóink teljes értékű anyák és munkavállalók is lehessenek, az ezt támogató intézkedéseink révén.” 

A program fő támogatói  az Ericsson, a  Sigma Technology és az Autolív. További partnerek a Skanska, az IKEA, a Logiscool, a Duelbox, valamint a NetCoGame JátékosLét Kutatóközpont Nonprofit Kft. 

 


 
2016. december 5.

Innovative Women Workshop

Saját hazájuk gazdaságára a svéd nőknek van a legnagyobb befolyása, őket közvetlenül követik a magyarok, megelőzve például a norvég és osztrák nőket – derül ki egy idei felméréséből. A svéd vállalatok Magyarországon is az otthoni mintát követve építik és gondozzák munkatársaik karrierjét. Tapasztalataikat és már bevált gyakorlataikat vitatták meg a Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint vezető svéd vállalatok által szervezett Innovative Women Workshop-on.

 
 
 
 

 
 


Minecraft okos város- építő verseny győztesei

2016 december 5-én Innovative Women Workshop-unkon kihirdettük a Minecraft okos város-építő versenyünk győzteseit. 
A 12 - 16 év közötti diákoknak egy olyan várost vagy városrészletet kellett építeniük Minecraft játékban, mely fenntartható, környezettudatos, egészséges, élhető és okos megoldásokat tartalmaz. 
A játékra 2-3 fős csapatok jelentkezését vártuk és minden csapatban legalább egy lánynak lennie kellett, hogy ezzel is bíztassuk a lányokat a technikai érdeklődés irányába.

A beküldött filmeket Sirius, az ismert YouTuber, a JátékosLét Kutatóközpont, Logiscool, Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, Svédország Nagykövetsége és fő partnereink kollégái zsűrizték. 

Az első három helyen végzett csapat értékes nyereményekkel lett gazdagabb: a győztes csapat iskolája egy Lego Mindstorms-t kapott, és mindhárom csapat minden tagját Logiscool élményalapú kurzusokkal és más szabadon választható élményajándékokkal jutalmaztuk meg (Spotify előfizetés, Csodák Palotája bérlet, Csodák Palotája – Szabaduló szoba, Evernote előfizetés).

Közel 30 pályamunka érkezett be hozzánk, mindegyik nagyon magas színvonalú, sok jó ötletet tartalmazó film. 

Köszönjük a beküldött pályázatokat és gratulálunk a nyerteseknek!

Első helyezett: Clever-Green Team csapat a Szajoli Kölcsey Ferenc Általános Iskolából. 
Csapattagok: Tóvizi Anna, Kepenyes Marcell, Tóth Tamás

Második helyezett: Bato-pyro csapat
a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos két tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumából 
Csapattagok: Tuli Szabolcs, Porteleki Dóra Dominika 

 
Harmadik helyezett: MCH csapat a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolából
Csapattagok: Csótai Marika, Kovács Solt Hunor; Chalupecky Tamás


 

2016. december 5.

Minecraft okos város-építő verseny - Eredményhirdetés

Az Innovative Women Workshop programunkon átadtuk a Minecraft okos város-építő versenyünk első három helyezettjének a díjakat.