Innovation Club - Usability 2015 Június 10.

Az Innovation Club rendezvénysorozat első eseménye 2015. június 10.-én Budapesten került megrendezésre a Sigma Technology Magyarország Kft. székházában. Az alapítók és szervezők, a Business Sweden, az Ericsson, az Electrolux és a Sigma Technology célja az volt, hogy fórumot hozzanak létre, ahol megoszthatják egymással azokat a legújabb trendeket, innovációkat, amelyek a technológiai iparágak különböző szereplőit foglalkoztatják.

Az első, Usability (Használhatóság) címet viselő rendezvény olyan szakembereket, vállalati vezetőket, szakértőket és diákokat szólított meg és hívott össze, akik érdeklődnek az interakció tervezés, használhatóság, felhasználói élmény (UX), agilis szoftverfejlesztés, és a lean folyamatok iránt. 
Az eseményt Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete nyitotta meg. A nagykövet úr beszédében közérthetően és közvetlen stílusban foglalta össze, hogy mit jelent a használhatóság a laikusok számára, kiemelve, hogy a terméket a végfelhasználók számára kell tervezni, ezt nem írhatja fölül sem a tervező, sem a fejlesztő saját szempontja. 
Ezt követően az első vitaindító előadást Elena Osichkina, az ukrajnai Sigma Software tervezési osztályának vezetője tartotta. Ő a felhasználót nevezte meg az egyetlen olyan személyként, aki valóban tudja, hogy milyen a jó dizájn, majd bemutatott néhány hétköznapi, mégis hatásos példát. Az első panelbeszélgetés során usability szakértők osztották meg a témával kapcsolatos gondolataikat, saját szakterületükről hozott példákkal egészítve ki azokat. 
Az első rész interaktív játékkal ért véget, ami a rendezvény legélénkebb mozzanatának bizonyult. Négy-ötfős csapatok vállalkoztak egy autó műszerfalának megtervezésére, majd a játék végén zsűri értékelte az eredményeket és választotta ki a nyertes csapatot. 
A szünet után Janne Irmola, az Ericsson K+F üzletágának termékvezetője osztotta meg gondolatait a telekommunikációs iparág trendjeiről, munkamódszereiről és eredményeiről a Lean product & project management – effects on today’s employers and employees (Lean termék- és projektmenedzsment – a ma munkáltatóira és munkavállalóira gyakorolt hatások) című előadásában. Az ezt követő panelbeszélgetés során számos kérdés merült fel a témával kapcsolatban, bizonyítva, hogy az elhangzottak jól illeszkedtek a hallgatóság érdeklődéséhez és várakozásaihoz. 
A játék eredményhirdetése előtt Vladimir Beck, a Sigma Software igazgatója tartott meglepetés előadást arról az egyedi tervezésű és építésű sportmotorkerékpárról, amelyet csapatával együtt tervezett, és amellyel tekintélyes díjakat nyert el különböző európai és világversenyeken. 
Az interaktív játék eredményét a házigazda Sigma Technology Magyarország Kft. igazgatója, Nagy György hirdette ki. A legalaposabban kidolgozott és legtalálékonyabb dizájn megalkotói a résztvevők általános tetszésnyilvánítása közepette vehették át az első helyezettnek járó díjat, majd az esemény mini szendvicsek és frissítő borok mellett kötetlen beszélgetéssel zárult.