Szeminárium a Fenntartható munkakörnyezetről 

A környezetvédelem és a fenntarthatóság témakörében a közelmúltban szervezett rendezvények sikerén felbuzdulva a Business Sweden egyetemi, állami- és magánszektorból érkező szakértők és érdeklődők részvételével ismét szakmai szemináriumot hívott életre. A szeminárium témája napjaink egyik fontos dilemmája: “A fenntartható munkakörnyezet, mint a növekedés motorja?”. A meghívott előadók olyan neves intézményeket képviseltek, mint a svéd Centre for Health Equity Studies (CHESS), a Stockholmi Egyetem, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete és Közép-európai Egyetem Kampuszfejlesztési Irodája. A megbeszélések aktív részesei voltak vezető svéd vállalatok – az Electrolux, az Ericsson, a Sigma Technology és a Skanska – amelyek magyarországi telephelyeiken is világszínvonalú munkakörülményeket kínálnak.

A szeminárium egyúttal alkalmat adott arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat és svéd vállalatok támogatásával újjászülető Angyal István Park felavatásakor elindított filmverseny legjobbjai is megkaphassák megérdemelt elismeréseiket. A legjobb film elkészítője Niclas Trouvétól, Svédország magyarországi nagykövetétől vehette át a fődíjat: egy svédországi tanulmányútra szóló repülőjegyet.

A szeminárium részvevői a “World Café” metodológia alapján együttműködésen alapuló, informális megbeszéléseken vitatták meg, vajon megéri-e ma fenntartható munkakörnyezetbe fektetni. Más szóval: a “zöld” design és építészet, az alacsony üzemeltetési költség és a rugalmasan változtatható munkaterületek valóban hozzájárulnak-e a munkatársak versenyképességének, termelékenységének és általános munkakedvének növeléséhez?

A téma érdekfeszítő megbeszéléseket és élénk vitákat is kiváltott. A résztvevők egyetértettek abban, hogy:

• A munkakörnyezet fizikai-funkcionális és fiziológia elemekből áll össze, és közvetlen hatással bír mind a termelékenységre, mind a munkavállalókra.
• A “zöld” irodaépületek az ingatlanpiac egyre gyakoribb szereplői. A fenntarthatóságnak a cégstratégiák részéve kell válnia: ezáltal az új tehetségek és a tudás megszerzése is “fenntarthatóvá” válhat.
• A fenntartható munkakörnyezet iránti elköteleződésnek “felülről” kell jönnie, és a vezetőknek kell jó példával elöl járniuk. Egy, a fenntarthatóság növelését zászlajára tűző munkahelyi “zöld csapat” felállítása nagyobb bevonódást eredményez a kollégák részéről.
• A pozitív munkahelyi légkörrel párosuló fenntartható munkakörnyezet javítja az irodában dolgozók teljesítményét. A kialakulásában számos tényező játszik szerepet, például a beltéri levegő minősége, a légmozgás, a hőmérséklet, a természetes és mesterséges fény aránya és mennyisége, a zajszint és az akusztika, a beépítettség jellege, vagy az “active design” alkalmazása (amely rugalmasan változtatható munkaállomások révén teremt új irodai környezetet), továbbá a zöld növények jelenléte, a kilátás, a természethez való kapcsolat, vagy az ökológiai lábnyom nagysága.
• A további szolgáltatások, például a kerékpártároló, az öltőző, a zuhanyozó, a “dühöngő”, és az egyéb társas terek elősegítik a munkahelyi interakciókat.  Az iroda elhelyezkedése és a kényelmi szolgáltatások elérhetősége szintén jelentős hatással van a teljesítményre és a motivációra.
• Végül, de nem utolsósorban a nemek közötti jó arány (legalább 30% női dolgozó) egészséges egyensúlyt teremt és ösztönzi a kreativitást.

Egy vállalat sikere nagyban függ a munkavállalói egészségétől. A fenntarthatóság nem csak egy “trendi” kifejezés, és távolról sem csak egy “puha” érték. Ellenkezőleg: fenntarthatónak lenni megéri, mivel mérhető anyagi előnyökhöz juttatja a vállalatokat. A jó munkakörnyezet pozitívan befolyásol olyan “kemény” pénzügyi mutatókat is, mint a betegszabadságok száma, a fluktuáció, az egy munkavállalóra jutó bevétel, valamint az munkaegészségügyi költségek. A kutatások szerint minden 1 EUR, amit a cégek megelőzésre költenek potenciálisan 2,2 EUR-nyi megtérülést hozhat.

“A modern társadalomnak a korábbinál hatékonyabb módszereket kell kitalálnia annak érdekében, hogy tudását és erőforrásait pozitív változások előmozdítására használja. Ezért indítottuk el a Fenntarthatósági Programot, és a válllatunk egy jobb jövő reményében ezért tette magáévá a program alapelveit” – jelentette ki az egyik vezető magyarországi svéd vállalat igazgatója.